آلرژی غذایی

آلرژی غذایی

آلرژی غذایی چیست و چگونه درمان می شود؟
چه میوه هایی حساسیت زا هستند؟
درمان حساسیت با ادویه جات چگونه است؟
غذاهای ضد آلرژی کدامند؟

آلرژی غذایی، واکنش تکرار پذیر سیستم ایمنی بدن است که به دنبال هربار مواجهه با آن ماده غذایی ایجاد می شود، علائم آلرژی غذایی ممکن است در دستگاه گوارش یا سایر ارگان ها نظیر: پوست و مخاطات، دستگاه تنفس و راههای هوایی و سایر ارگان ها می باشد. در برخی افراد، آلرژی غذایی با علائم شدیدتر و ژنرالیزه تری همراه می باشد که اصطلاحا شوک آنافیلاکسی نام دارد.

علائم و نشانه های آلرژی غذایی

در برخی افراد، علائم این نوع آلرژی آزار دهنده است، اما شدت چندانی ندارد. برخی علائم و نشانه های رایج آلرژی غذایی عبارتند از:

  • احساس خارش در دهان
  • خارش و اگزما و کهیر
  • التهاب لب ها، صورت، گلو و یا سایر قسمت های بدن
  • گرفتگی بینی و یا مشکلات تنفسی
  • دردهای شکمی و حالت تهوع
  • استفراغ و عدم تمایل به غذا
  • اسهال یا یبوست
  • بی اشتهایی و عدم وزن گیری
  • سرگیجه و سردرد

همان طور که قبلا اشاره شد، شدیدترین شکل آلرژی غذایی می تواند منجر به بروز شوک آنافیلاکسی شود، علائم این شوک به فاصله کوتاهی (ظرف چند دقیقه تا 4 ساعت) بعد از خوردن غذای متهم ایجاد می شود; عبارت است از:

  • گر گرفتگی و احساس خارش همراه با کهیر منتشر
  • تنگ شدن راه های هوایی، سرفه و خس خس سینه
  • التهاب گلو، به گونه ای که نفس کشیدن برای فرد سخت خواهد شد
  • افت شدید فشار خون
  • افزایش ضربان قلب
  • تهوع،استفراغ و گاهی اسهال
  • سرگیجه و کاهش سطح هوشیاری
  • البته توجه شود که ممکن است کلیه علایم در حمله آنافیلاکسی رخ ندهد.علائم پوستی و تنفسی شایع ترین و علائم قلبی عروقی و تنگ شدن راههای هوایی کشنده ترین علائم هستند.

آلرژی-غذایی

علت بروز آلرژی غذایی

آلرژی غذایی زمانی اتفاق می افتد که سیستم ایمنی به طور اشتباه، برخی مواد غذایی را بیگانه و مضر می داند و باعث آزاد شدن آنتی بادی به نام ایمونوگلوبولین E (IgE) می شود. با خوردن غذا، این آنتی بادی مواد شیمیایی مختلف از جمله  هیستامین ، تریپتاز،لوکوترین و… را در خون رها می کند، و منجر به بروز آلرژی و حساسیت می شود.

اغلب غذاها ممکن است منجر به واکنش آلرژیک شوند اما پروتئین های موجود در شیر، گندم، تخم مرغ، ماهی، بادام زمینی و گردو از شائع ترین آلرژن ها هستند.

توجه شود که واکنش های غذایی فقط در اثر آلرژی رخ نمی دهد بلکه یک سری از مکانیسم های دیگر که جز واکنش های سیستم ایمنی نمی باشد هم ممکن است باعث واکنش ناخواسته به خوردن غذا می شود.

برخی دیگر ازعلل بروز واکنش غذایی عبارت است از:

  • عدم وجود آنزیم هایی که به هضم غذا کمک می کنند. به طور مثال، کمبود آنزیم لاکتاز باعث کاهش روند هضم لاکتوز (پروتئین شیر)، و در نهایت بروز علائمی مانند حالت تهوع، دل پیچه و تولید بیش از حد گاز معده می شود.
  • مسمومیت غذایی
  • بیماری سلیاک

تشخیص آلرژی غذایی

مهم ترین و اولین ابزار تشخیص آلرژی غذایی ،اخذ شرح حال دقیق می باشد، پزشک با بررسی علائم و سابقه وجود آلرژی در فرد و معاینات فیزیکی ممکن است از تست های فوق تخصصی که توسط کلینیک درمان آلرژی انجام و تفسیر می شود استفاده کند. تست پوستی پریک، یکی از روش های تشخیصی آلرژی است که با توجه به اهمیت و پیچدگی فقط باید توسط فوق تخصص آلرژی انجام و تفسیر شود.

گاهی جهت تشخیص آلرژی، مصرف برخی مواد غذایی قطع خواهد شد، تا مشخص شود فرد به چه نوع غذایی حساسیت نشان می دهد.

آیا درمانی برای آلرژی غذایی وجود دارد؟

یکی از مهم ترین روش های درمان آلرژی غذایی، کنار گذاشتن غذاهایی است که منجر به بروز علائم و نشانه هایی از آلرژی می شوند که البته ممکن است سبب اختلال رشد و وزن گیری، کمبود مواد غذایی اصلی و سوء تغذیه و اختلال کیفیت زندگی فرد و خانواده وی شود.  لذا تعیین صحیح و درمان آلرژی غذایی به ویژه در کودکان بسیار مهم می باشد. متاسفانه امروزه بسیاری از همکاران براساس تست خونی RIDA یا RAST که یک تست بی ارزش می باشد اقدام به حذف تعداد زیادی مواد غذایی می کنند که منجر به عوارض شدیدی در سلامت فرد می گردد.گاهی اوقات از درمان هایی نظیر حساسیت زدایی نیز می توان استفاده کرد که یک کار فوق تخصصی می باشد و فقط باید در کلینیک درمان آلرژی مجهز انجام گردد .

Source: https://www.mayoclinic.org

درمان آسم

 

امتیاز ویژه کلینیک آلرژی صبا کلینیک درمان آلرژی فعالیت اساتید و پزشکانی است که در حوزه آلرژی و ایمونولوژی بالینی دارای بورد تخصصی و فوق تخصصی اند و درحال حاضر مسؤول آموزش این رشته در دانشگاه می باشند.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × 3 =